ТОП 5 визначних пам’яток в пішій доступності від готелю “Театральний”

17/07/2020 09:07

1. Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. В.Г. Магара

Фото Сергія Лаврова

На сьогоднішній день Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Магара – це сукупність архітектурної краси будівлі і розмаїтості репертуару.

Театр названий на честь художнього керівника театру, народного артиста СРСР Володимира Магара. Приміщення нинішнього театру побудовано в 1953 році. У 2004 році театру присвоєно звання академічного. Репертуар театру – це українська класична, світова та сучасна драматургія, оперети та мюзикли, вистави героїко-романтичної спрямованості, комедії, музично-пластичні вистави та казки для дітей. В театрі діють: театр-салон та мала сцена. При театрі створений Міжнародний центр театру «Данапріс» та театр просто неба, вистави якого проходять на о. Хортиця, в Історико-культурному комплексі «Запорізька Січ» Національного заповідника «Хортиця».

2. Запорізький обласний краєзнавчий музей

Фото Євгенія Усова

На сьогоднішній день колекція музею становить понад 110 тисяч музейних предметів, з яких понад сотню пов’язані з історією козацтва. Сьогоднішня музейна експозиція розташована в 22-х залах відділів природи, археології та історії.

Серед них такі реліквії як клейноди, холодна та вогнепальна зброя, корабельні гармати та якорі, побутові речі запорожців, монети, документи XVIII ст. Археологічна колекція в Запоріжжі є однією з найбільших серед обласних музеїв України. Особливий інтерес представляють унікальні пам’ятки доби бронзи та скіфського часу, періодів черняхівської культури і середньовіччя. Великою є і колекція часів визвольних змагань, та селянського руху під проводом Нестора Махна, будівництва Дніпрогесу, Другої світової війни та повоєнної відбудови промислового комплексу Запоріжжя. Багатонаціональна культура Запорізького краю від його заселення в XVIII-ХІХ ст. представлена у залах «Заселення Запорізького краю». Зали відділу природи приваблюють численними експонатами флори і фауни степу, лісу та Азовського моря.

3. Прибутковий будинок Лещинського

Побудований 1901 р. для спадкового купця 1-ї гільдії Лещинського Я.І. є перший триповерховим прибутковим будинком м. Олександрівська

У 1905 р. під час єврейських погромів будинок було спалено, але повністю відбудовано за первісним проектом через 3 роки.
Домовласник Лещинський Я.І. здавав його в оренду приватним особам під магазини та громадським організаціям. Згідно старим фотографіям, щипці обох вуличних фасадів було оздоблено донині не збереженими колонними годинниками, балкони головного фасаду мали вигляд еркерів, крайній бічний отвір на першому поверсі фасаду по вул. Троїцькій функціонував як прохід для наскрізного проїзду з вулиці до подвір`я (нині закладений).

У 1914-1915 рр. в будинку Я.І. Лещинського орендував житло артист, співак та композитор Леонід Утьосов, в цей же час він познайомився з майбутньою дружиною.

У 1917-1918 рр. в будинку розміщувалася Перша Олександрівська Рада робітничих і солдатських депутатів.

В цьому будинку жив Нестор Махно –політичний та військовий діяч, командувач Революційної повстанської армії України, керівник селянського повстанського руху 1918–1921 рр., відомий анархіст і тактик ведення партизанської війни.

У 1919 р. в будівлі працював Олександрівський робочий університет, а з 1920 р. – Палац праці.

Із встановленням радянської влади будинок став житловим і до сьогодні у будівлі розташовані житлові приміщення, а перші поверхи зайняті комерційними об’єктами.

Будинок є зразком ранньої великомасштабної прибуткової забудови історичної частини міста.

4. Свято-Покровський Архієрейський собор

Свято-Покровський Архієрейський собор – пам’ятка культової архітектури та містобудування місцевого значення.

Перша церква, яка знаходилася на місці сьогоднішнього Свято-Покровського Архієрейського собору, була побудована в 1778 році переважно із дерева.

У 1886 році на місці колишньої Покровської церкви був закладений Свято-Покровський собор, який було зруйновано в 30-ті роки XX століття.

У 1993 році було прийнято рішення відтворити Свято-Покровський собор у його первозданному вигляді. Будівництво храму тривало 14 років.

Архітектор Дмитро Романов віднайшов в Синодному архіві Санкт-Петербурга фотографії собору, який стояв на місці відтворення храму до початку жовтневого перевороту 1917 року. Проектанти детально вивчили архітектурні особливості церкви на Соборній площі та зуміли розробити креслення для зведення нової церкви.

Новозбудований храм став точною копією головного храму Олександрівська, який було зруйновано на початку ХХ століття.

Сьогодні храм є одним з найкрасивіших соборів країни заввишки 53 метри з яскравим образом Пресвятої Богородиці та рідкісним іконостасом у стилі українського бароко.

Іконостас імовірно створений у 1730 році. Понад 200 років він знаходився в храмі на честь Архистратига Михайла в одній із сільських парафій Поділля. Не виключено, що перед старовинним іконостасом про зміцнення православної віри молилися ще козаки. У 1938 році, коли церква остаточно була зруйнована, іконостас потрапив до приватної колекції та підготовлений до вивозу його за кордон. Але згодом його було передано до Запорізької єпархії Української Православної церкви.

5. Центральний парк культури та відпочинку «Дубовий гай»

Цей парк відпочинку розташований в Олександрівському районі м. Запоріжжя. Був заснований 1 травня 1959 року. Загальна його площа складає понад 57 гектарів, з них 5 – природньо-заповідний фонд. Окрім дубів, в гаю можна побачити різноманіття різної флори.

Одним з найбільш відомих дерев тут був «дуб Махно», що розташовувався ближче до сторони міста. Дерево засохло та було ліквідовано в 1970-х роках.

Наразі це місце досить популярне серед мешканців та гостей Запоріжжя. Тут є штучна водойма, через яку побудовано два мости. На території багато цікавих місць для проведення дозвілля: дитячі майданчики, парк атракціонів, кафе, ресторан, місце прокату човнів-катамаранів. Досить популярне це місце для відзначення пам’ятних дат та проведення тематичних фотосесій. Також тут відбуваються спортивні змагання, майстер-класи, концерти тощо.

Цікаве: в 1950-х в Дубовому гаю відбувалися зйомки відомого художнього фільму «Весна на Зарічній вулиці», що й досі займає окреме місце в кінематографі.

Джерело: Туристичний Інформаційний Центр